Skip to content Skip to footer

Grupaj Yük Hesaplama Yöntemi

Grupaj Yük Hesaplama Yöntemi Nedir?

Mal ve yüklerin tek bir çatı altında taşınması olarak ifade edilen Grupaj taşımacılık maliyetlerin paylaşımı esasına dayanır. Bu uygulamada yükler birleştirilerek gönderildiğinden gümrük işlemlerinde tasarruf sağlar. Tüm taşıma türlerinde kullanılan bu sistem, maliyetlerin paylaşımı sayesinde şirket maliyetlerinde de azalma sağlar. Aynı güzergah üzerinde bulunan farklı müşteri yükleri istenen zamanda göndericiye ulaştırılır ve grupaj model tercih edildiğinde yük hesaplama yöntemleri taşımacılık tarzına göre değişkenlik gösterir.

Hacim Hesapları Grup Taşımacılıkta Nasıl Yapılır? 

Ölçümler, yükün kapasitesine ve kapladığı ağırlığa göre değişirken karayolu taşımacılığında etkin bu modelde hesaplamalar metreküp, iademetre ve ağırlık üzerinden gerçekleştirilir.

Bu hususta bazı kriterler öne çıkar. Parsiyel yüklerin ağırlıklarının hesaplanmasında en sık yöntem, en boy ve yüksekliğin adetle çarpımı olarak formüle edilir. Özellikle karayolu güzergahları üzerinde aynı lokasyona sahip olan mallar güvenli olarak taşınır. Yükleme işlemlerinin kapı veya depodan gerçekleştirildiği için dağıtım esnasında işlemleri belli bir sıralamada yapılır.

Grupaj Yük Hesaplama Yöntemleri Nedir?

Hesaplamalar yapılırken taşıma sektörünün maliyetleri baz alınır. Az maliyetle daha fazla yükün taşınması, işletmelerin kazançlarını maksimum düzeyde sağlayan unsurdur. Karayolu, denizyolu ve havayolu taşımacılığında yük ücreti hesaplanırken hacim üzerinden işlem gerçekleştirilir.

Bu hususta uluslararası standart bir ölçü mevcuttur.

  • Karayolu taşımacılığında ; 1 m3 = 333 kg
  • Denizyolu taşımacılığında; 1 m=1 ton
  • Havayolu taşımacılığında ; 1 m3 =167 kg

bazında hesaplanır.

Tüm nakliye türlerinde ise genel geçer formülüzasyon;

Uzunluk x genişlik x yükseklik = yükün 1 m3 cinsinden ağırlığı olarak atıflanabilir.

Grupaj Taşımacılığın Özellikleri ve Faydaları Nelerdir? 

Ekonomik avantaj olarak öne çıkan Grupaj taşımacılıkta taşınan eşyanın maliyet hesaplamalarına belli bir ücret ilavesi yapılır. Grupaj taşımacılığın özellikleri arasında ürünün bilgilerinin net olmalıdır bu hususta;

  • Malın Ambalaj Şekli,
  • İstiflenerek Dizilip Dizilemeyeceği,
  • Kargonun Türü,
  • Sevkiyat İçin Hazır Olma Tarihleri,
  • Ağırlık ve Ölçü Gibi Detaylar,
  • Gümrüklerden Çıkma ve Varış Tarihleri
  • Malın Teslimat İçin Belli Bir Zaman Diliminin Olup Olmadığı

gibi detaylar grupaj taşımacılıkta öne çıkar.

Bu detaylar aktarılırken aracın planlaması da detaylı olarak yapılır ve taşıma sırasında araçlarda belli bir oranda yüzdelik kısım da boş bırakılır.

Tüm taşımacılık türleri ile entegre edilebilen grupaj taşımacılıkta yük ya da malın kapladığı alan dikkate alınır. Bu durum işletmelerin kârlılığı açısından önemli bir detaydır. Sistem getirmiş olduğu plancılık ve düzen sayesinde firmalara zaman ve maliyet tasarrufu sağlar. Ayrıca lokasyon düzenlemeleri  sayesinde gereksiz kullanımı olan karbon ayak izinin azaltılmasını da sağlar.

Blog Yazılarımı İçin Tıklayınız.

Ticaret Bakanlığı İçin Tıklayınız.